Trainee aan ’t woord: integrale aanpak, óók lokaal

Blog & nieuws

Trainee aan ’t woord: integrale aanpak, óók lokaal

‘De Energietransitie leeft overal. Iedereen heeft de ambitie om te verduurzamen, maar het ontbreekt helaas vaak aan slagkracht. Om de transitie te laten slagen is een integrale aanpak van dit probleem een must, óók lokaal!’

Ik ben Pieter en ik werk als kwartiermaker voor Duurzaam Ondernemend Energiek (DOE). Ik maak gebruik van de gebundelde kennis en mankracht van Gemeente Meierijstad, de Rabobank en Platform Ondernemend Meierijstad (POM) om duurzame projecten een kickstart te geven. Uit mijn oogpunt een hele interessante uitdaging. Hoe behartig je tegelijkertijd de belangen van drie verschillende organisaties? Hoe werk je vervolgens samen aan een van de meest complexe vraagstukken van de huidige tijd?

De vrijheid die ik krijg om met eigen ideeën te komen, hoe lokale ondernemers te helpen met deze transitie, is iets wat ik erg uitdagend en leuk vind aan deze opdracht. Zo ben ik nu bezig met een collectief project waarin wij kijken hoe MKB’ers in Meierijstad kunnen profiteren van een gratis energiescan. Op die manier krijgt de ondernemer inzicht in maatregelen die binnen 5 jaar terugverdiend kunnen worden. Ook dient dit project als springplak voor verdere collectieve samenwerking, zoals aanbestedingen voor LED-verlichting en isolatie, maar denk ook aan grotere projecten als collectieve zon-op-dak, circulariteit op bedrijventerreinen en een waterstof hub in Meierijstad.
Na een intensieve training kan ik nu bij ondernemers zelf de scans uitvoeren. Zo leer ik enorm snel in welk speelveld ik terecht ben gekomen en hoe ik heel pragmatisch ondernemers kan helpen.

Het is als starter in deze Corona-tijd soms lastig om focus te krijgen in je nieuwe baan, zeker als je vanuit huis werkt. Er is gelukkig altijd tijd om te sparren binnen DOE over een mogelijke aanpak, zij begeleiden me erg goed. Ook deelnemen aan het nationaal Energietraineeship heeft veel toegevoegde waarde. Ik heb veel aan hun coaching  en tevens spreek ik elke vrijdag andere trainees die werken bij andere organisaties. Je kunt je verhaal kwijt bij elkaar en we leren veel van elkaar en we geven elkaar tips.

Met mijn medetrainees en de organisaties waar zij werken vormen we een sterk netwerk. Een leuk praktijk voorbeeld: Bij het uitzoeken naar EML en mogelijke subsidies voor ondernemers heb ik nauw contact met Kim over dit onderwerp. Via haar kreeg ik heel snel antwoord op mijn vraag en kon ik haar weer helpen met een vragen die zij heeft.

Tijdens mijn traineedag zet ik mij, samen met 3 andere trainees, momenteel in voor een Project bij RVO. Hier houd ik mij samen met Marijn, Juliska en Stan bezig met verduurzaming van het mobiliteitssysteem in de stad. Deze afwisseling van taken in dit traineeship, het uitgebreide en hechte netwerk, maken het voor mij extra uitdagend en inspirerend om er aan deel te nemen. Ook de gastprekers helpen mij verder met nieuwe en verdiepende kennis over de energietransitie.

Tot slot kijk ik naar andere gemeentes en provincies . Ik zet me actief in om jong talent actief te krijgen in elke RES regio. Ik wil jonge talenten, met een passie voor de energietransitie daar een kans geven zoals ik die zelf ook heb gekregen in Meierijstad.

In de vorm van een blog geef ik elke paar maanden een up-date van mijn werkzaamheden, ontwikkeling en ervaringen die ik opdoe tijdens dit traineeship.

Groet Pieter Minnee

Blog & nieuws Uitgelicht
Gastcollege Sanne de Boer 12 juli 2024
Alle deelnemers aan het Nationaal Energietraineeship ontvangen bij de start van hun tweejarig programma het… lees meer
Groene Industrie Dialoog 5 juli 2024
Jonge denkers en ervaren experts gingen op 24 Mei jl met elkaar in gesprek over… lees meer
Start projectperiode mei t/m oktober 31 mei 2024
Het Nationaal Energietraineeship selecteert en ontwikkelt een netwerk van jonge toptalenten. Een belangrijk onderdeel van… lees meer
Trainees in gesprek met Ministerie EZK over Kernenergie in Nederland. 25 mei 2024
Kernenergie wordt in het Nationaal Programma Energiesysteem genoemd als onderdeel van een duurzaam energiesysteem in… lees meer
Innovatie en samenwerking sleutel tot succes voor Connectr 7 mei 2024
Innovatie en samenwerking is nodig om de materiaal- en energietransitie voor elkaar te krijgen. Dat… lees meer