Blog door Stef Zuidervaart: “Daken hebben enorm veel potentie”

Blog & nieuws

Blog door Stef Zuidervaart: “Daken hebben enorm veel potentie”

Patina Dakdenkers zal bij de meeste lezers geen belletje doen rinkelen, laat staan dat er iemand van het Nationaal Energietraineeship werkzaam is. Maar niets is minder waar! Patina Dakdenkers is een vooruitstrevend dakdekkersbedrijf met ongeveer 150 werknemers in vaste dienst. Actief in dakrenovaties van platte bitumineuze daken, hellende daken en in de nieuwbouwsector. Daarnaast heeft Patina een serviceafdeling waar eventuele (storm)schades of lekkages worden behandeld en de afdeling Kleinherstel houdt zich bezig met zoals de naam al aangeeft kleine herstelwerkzaamheden. Sinds kort is de groep versterkt met Patina Energy.

Voordat ik bij Patina Dakdenkers begon, had ik helemaal geen kennis van de bouwsector, laat staan iets van kennis over het dak. Nu, één jaar verder, heb ik veel meer kennis en dan heb ik het niet alleen over de dakconstructies en de opbouw van een dak, maar veel meer. De veranderende gedachte over de functionaliteit van het dak en de kansen die het dak biedt is langzamerhand steeds meer te merken. Het dak is niet langer een kaal en zwart, er zit veel meer potentie in. Er is nu al veel meer mogelijk dan dat we vaak denken. Uiteraard kan men zonnepanelen op het dak plaatsen (geel dak) of voor een sedum/meer intensief groen dak gaan. Maar er zijn ook andere mogelijkheden. Men kan ook voor waterretentie gaan (blauw dak), recreatie op het dak bij ruimtegebrek in de omgeving (rood dak), extra woonruimte creëren (paars dak) of misschien wel infrastructuur aanleggen (oranje dak). Bij Patina houden wij ons steeds meer bezig met de diverse mogelijkheden. Ik hou mij bezig met de website Zero250.nl. Deze website informeert onze opdrachtgevers over de diverse mogelijkheden zodat het optimaal benut kan worden met betrekking tot klimaatverandering en/of klimaatadaptatie.

Daarnaast houd ik mij bezig met allerlei andere activiteiten binnen het bedrijf. Voornamelijk pilotprojecten betreffende nieuwe vormen van daken, afvalmanagement en innovaties. Hier kan ook de link gelegd worden met het Nationaal Energietraineeship. In de bouwsector is namelijk een versnelde transitie nodig om de klimaatdoelstellingen te halen. Dit betreft de onderwerpen circulariteit, duurzaamheid en de daarbij horende innovaties. De transitie heeft betrekking op alle stadia binnen een bouwproject; keuzes die gemaakt worden in de ontwerpfase, logistieke oplossingen, de uitvoering van een project en de afronding van het project. In iedere stadia heeft men te maken met andere specialisten, ieder met specifieke gedachtes over bepaalde methodes of werkwijze. Binnen de dakenbranche is men nog erg conservatief en vaak terughoudend bij de komst van nieuwe innovaties. Een dak moet immers kwalitatief goed zijn, waterdicht en minstens 30 jaar mee gaan. Nieuwe producten hebben deze lange levensduur nog niet bewezen, waardoor implementatie vaak stuit op weerstand. Daarom is het goed om met iedereen te kunnen werken en moet men vaak interdisciplinair samenwerken om een project tot een goed einde te brengen. Met het leren van de vaardigheden op het gebied van communicatie, leiderschap en het vermogen om verder te kijken dan alleen je eigen organisatie kan het Nationaal Energietraineeship mij helpen mezelf te ontwikkelen, zowel persoonlijk als binnen de organisatie. Daarnaast is het bijkomstige netwerk van het Nationaal Energietraineeship erg nuttig door de diversiteit aan organisaties die er zijn aangesloten. En dit netwerk is bovendien ook erg gezellig!

Patina valt onder een investeringsmaatschappij die meerdere grotere dakdekkersbedrijven onder zijn vleugels heeft in verschillende regio’s in Nederland. De investeringsmaatschappij heeft Patina gekozen om binnen deze groep de ‘duurzame kar’ te gaan trekken. Dit betekent dat alle duurzame oplossingen die door Patina succesvol worden uitgevoerd, verder worden uitgerold bij de andere dakdekkersbedrijven. Een grote verantwoordelijkheid voor Patina die daarmee een grote impact heeft op de gehele dakenomgeving in Nederland en dus ook de maatschappij. Iets dat voor mij erg belangrijk is.  Ik wil mezelf ontwikkelen in het projectmatig werken en een kennisbron worden omtrent de duurzame oplossingen op daken binnen de dakenbranche. Door goede begeleiding van zowel het Nationaal Energietraineeship als van mijn begeleider bij Patina denk ik dat dit ook zeker gaat lukken!

Blog & nieuws Uitgelicht
Video: hoe ziet een dag van een trainee eruit? 17 maart 2023
Wil je weten wat je allemaal gaat doen op een traineedag? Klik hier en Franka… lees meer
Ontmoeting met Chemisch Dispuut Leiden 17 maart 2023
Het Chemisch Dispuut Leiden (CDL) is de studievereniging voor de bachelor Molecular Science & Technology… lees meer
Blog door Stef Zuidervaart: “Daken hebben enorm veel potentie” 27 februari 2023
Patina Dakdenkers zal bij de meeste lezers geen belletje doen rinkelen, laat staan dat er… lees meer
Op bezoek bij Twence & gastspreker – NT 22, 23 & 24 18 februari 2023
Onze trainees waren op vrijdag 17 februari op bezoek bij Twence, bron van grondstoffen en… lees meer
Informatiebijeenkomst voor potentiële trainees 16 februari 2023
Ben je bijna, of net afgestudeerd? Op zoek naar een maatschappelijk relevant vraagstuk? Van plan… lees meer