Anna haar transitie tip: Een duwtje in de goede richting

Blog & nieuws

Anna haar transitie tip: Een duwtje in de goede richting

Een nieuw jaar, nieuwe kansen…

Heb jij ook duurzame voornemens voor 2020? Gedragsverandering is vaak niet zo eenvoudig, door allerlei onbewuste patronen en keuzes. Gelukkig kunnen deze psychologische principes het jou ook makkelijker maken om je te houden aan je voornemens:

Laat informatie vóór je werken

Er komt veel informatie op ons af. Deze informatie beïnvloedt jou – of je nu wil of niet. Zo maken nieuwsbrieven met mooie aanbiedingen, posts op Instagram over vliegvakanties naar de andere kant van de wereld het aantrekkelijk om hier in mee te gaan. Het goede nieuws is dat je deze invloeden ook vóór je kunt laten werken. Zo vind ik het zelf erg motiverend om mensen te ‘volgen’ die weinig afval produceren, duurzame kleding kopen of ook hun huis energieneutraal willen maken. Dus geef jezelf een duwtje in de goede richting: Ontvolg kanalen die jou in verleiding brengen van jouw doelen af te stappen én ga op zoek naar inspirerende accounts die het goede voorbeeld geven.
Laat sociale druk voor je werken. Hoewel sociale druk en verwachtingen van anderen vaak vervelend zijn, kan het bij goede voornemens ook in jouw voordeel werken. Het uitspreken en delen van jouw doelen met anderen, maakt de kans namelijk groter dat je ze behaalt. Bijvoorbeeld: Je hebt als doel niet meer te vliegen binnen Europa. Anderen kunnen jou dan namelijk aan je doelen houden, maar je ook aanmoedigen als je het even lastig vindt. Ook motiverend: Samen (dezelfde) doelen stellen en elkaar hier aan houden!
Directe feedback helpt. Het is makkelijker om aan doelen te werken als je directe feedback krijgt of je op het goede pad bent – of juist niet. Bijvoorbeeld: Je wil minder energie verbruiken in huis. Dankzij slimme meters heb je snel inzicht in jouw verbruik per moment én zie je per dag het effect van wel/geen droger, een avond wel/geen beeldschermen aan etcetera. Maar ook bij andere doelen kun je dit principe toepassen. Bijvoorbeeld: Je wil minder afval produceren. Stel jezelf dan concrete korte termijn doelen, zoals maximaal 3 plastic verpakkingen kopen bij de supermarkt. Zo zie je per dag of je je doel hebt behaald en kun je bij succes steeds een uitdagender doel stellen. Zo krijg je ook meer plezier in de kleine stapjes in de goede richting.
Tot zover mijn eerste tips in de blogreeks Transitietips! Hopelijk ook voor jou een duwtje in de goede richting.

Groet Anna Knol

Blog & nieuws Uitgelicht
Nieuwe groep trainees gestart 15 april 2024
Op vrijdag 12 april kwam een nieuwe groep jonge talenten voor het eerst bij elkaar.… lees meer
Diederik Samsom inspireert trainees 7 april 2024
Van 2019 tot 2024 was Diederik Samsom kabinetschef van Eurocommissaris Frans Timmermans en diens opvolger… lees meer
Excursie – Giga Storage 15 maart 2024
Opslag is de heilige graal van de energietransitie. Op vrijdag 15 maart as staat het… lees meer
Start nieuwe groep trainees – nog een paar plekken beschikbaar 5 maart 2024
Medio april start er weer een nieuwe groep energietrainees. Onze trainees maken beleid bij de… lees meer
Excursie: op bezoek bij Stedin 25 februari 2024
De netbeheerders zijn veel in het nieuws op dit moment. De belangrijkste aanleiding daarvoor is… lees meer